Kutiseva päänahka

Kutiseva päänahka

Kutisevan päänahan taustalla on yleensä täysin vaaraton syy. Keräsimme vinkit, joilla ratkaiset tämän joskus kiusallisen ongelman.

Päänahan kutina voi äityä ikäväksi murheeksi. Mitä teet, jos iho kutisee voimakkaasti? Ja tuntuu koko ajan siltä, että pakko raapia! Ratkaisu löytyy, kunhan vaivan syy selviää.

Väärä tuote

– Shampoon hajusteet tai muut ainesosat aiheuttavat monille reaktioita, kertoo Definen kampaajatiimin vetäjä Lise Holm-Glad.

Jos väärä tuote aiheuttaa kutinaa, ongelma on helppo ratkaista etsimällä toisenlainen tuote. Kokeile hellävaraisia tuotteita, jotka on kehitetty kuivalle ja kutisevalle päänahalle.

– Tällaiset shampoot ovat tyypillisesti miedosti hajustettuja. Niissä voi olla myös päänahkaa rauhoittavia ainesosia. Miedon shampoon käyttö on ensisijaisen tärkeää, mutta ole tarkkana kaikissa muotoilutuotteissa, jotka päätyvät lähelle päänahkaa, Lise neuvoo.

Tuotejäämät voivat aiheuttaa päänahan kutinaa

Moni huuhtelee hiukset pesun jälkeen vähän huolimattomasti. Miedonkin shampoon tai hoitoaineen jäämät voivat kutittaa ja ärsyttää ihoa. Huuhtele hiukset siis pesun päätteeksi perusteellisesti. Kun uskot huuhdelleesi riittävästi, huuhtele vielä hetki! Kiinnitä kampaajallakin huomiota siihen, että hän käyttää runsaasti aikaa hiusten huuhtelemiseen. Huuhtele hiukset lopuksi hieman viileällä vedellä.

Lämpötilan vaihtelut

Päänahka reagoi herkästi lämpötilan vaihteluihin, ilmanlaadun muutoksiin, stressiin, väsymykseen, kemikaaleihin ja liian ahkeraan pesuun. Ylipäänsä kuiva iho on tuttu ongelma suomalaisille.

– Moni tietää tunteen, että hiuksista tulee syksyisin veltot ja rasvaiset. Ja talvisin päänahka sitten kuivuu ja kutiaa. Talvella ulkoilma on kylmää ja raakaa, kun taas lämmitetty sisäilma on usein erittäin kuivaa. Auringolla on positiivinen vaikutus ihoon ja hiuksiin, mutta liiallinen auringonpaiste ja suolavesi kuivattavat ja kuluttavat hiuksia, Lise kertoo.

Kesällä voimakas auringonpaiste voi aiheuttaa ongelmia, etenkin jos iho pääsee palamaan auringossa. Suojaudu päähineellä ja auringonsuojasuihkeella.

Kosketusihottuma

Kosketusihottuma voi ilmetä esimerkiksi hiuskäsittelyn tai liian voimakkaan hiustuotteen käytön jälkeen.

Lise opastaa vaahdottamaan shampoon ennen sen levittämistä hiuspohjaan, jolloin shampoo ei ärsytä päänahkaa yhtä paljoa. Jos lapsen päänahka on kutisevan kuiva, hiusasiantuntija suosittelee käyttämään shampoota vähemmän ja harvemmin tai valitsemaan miedomman tuotteen.

– Alle 2-vuotiaiden lasten hiuksia ei välttämättä tarvitse vaahdottaa shampoolla, vaan pelkkä huuhtelu iltapesun tai -kylvyn yhteydessä riittää. Lasten hiukset ovat harvoin niin likaiset. Lasten hiuksia ei ole myöskään käsitelty, joten ne eivät juurikaan kaipaa ylimääräisiä ainesosia.
Iän karttuessa hiukset voi pestä shampoolla kerran viikossa. Käytä mietoa shampoota ja vältä vaurioituneille hiuksille tarkoitettuja hoitavia ja runsaasti kosteuttavia shampoita, Lise neuvoo.

– Herkälle tai kutiavalle hiuspohjalle kehitetyt shampoot ovat mietoja ja sopivat siten myös lapsille.

Hilse

Hilseen oireita ovat päänahan kutina ja kuolleen ihosolukon irtoaminen. Hilseen aiheuttaja on Malassezia ovale -niminen hiiva. Sitä esiintyy useimpien päänahassa, mutta toisinaan sitä on liikaa, minkä takia kuollutta ihosolukkoa alkaa irrota. Markkinoilla on lukuisia hilseshampoita, jotka hoitavat ongelmaa ja vähentävät Malassezia-hiivan määrää.

Täit

Täi on monessa lapsiperheessä tuttu, pieni loiseläin. Iho reagoi allergisesti täin puremaan. Kutinaa tuntuu erityisesti korvien takana ja pään takaosassa.

Hoitokeinoina käytetään täikampaa ja täilääkettä. Täikampa ei poista kaikkia täinmunia mutta vähentää sukukypsien täiden määrää. Siksi on tärkeää käyttää täikamman lisäksi myös täilääkettä.

Lisäksi päähineet ja vuodevaatteet kylmä- tai kuumakäsitellään eli pestään vähintään 60 asteessa tai niitä pidetään yön yli pakastimessa esimerkiksi muovipusseihin pakattuna.

Lähteet: Apotek1.no, lommelegen.no, nhi.no

 

Ohjeet kutiavan päänahan hoitoon:

  • Käytä hellävaraisia ja miedosti hajustettuja hiustenhoitotuotteita.
  • Huuhtele hiukset huolellisesti ja päätä huuhtelu viileällä vedellä.
  • Vältä turhaa hiusten pesua. Käytä päähinettä aurinkoisella säällä.
  • Hoida päänahan ihottumia miedolla shampoolla. Kortisonivalmistetta käytetään lääkärin ohjeiden mukaisesti.
  • Päänahan kutinaa voivat aiheuttaa myös silsa, hilse ja täit.

 

 

Takaisin artikkeleihin